home Recepty, Tipy Tipy na výtečné lahůdky z jarních surovin

Tipy na výtečné lahůdky z jarních surovin

Velikonoce jsou za námi, ale jaro nekončí a vy marně přemýšlíte, jakou laskominou svou rodinu překvapíte o svátečním pondělku? Máme pro vás tipy na skvělé recepty z jarních surovin, na kterých si se svými blízkými jistě pochutnáte.

Špenátová polévka

Zelená je barvou svátků jara, takže zelené pokrmy rozhodně nesmějí chybět na vaší tabuli. Velmi chutnou a zdravou volbou je třeba polévka z čerstvého špenátu (pokud nemáte čerstvý, můžete použít mražný). K její přípravě potřebujete 500 g nadrobno nasekaných špenátových listů, 1 nadrobno nakrájenou cibuli, 3 stroužky prolisovaného česneku,  100 ml mléka, 300 g hladké mouky, 1 žloutek, 300 g tuku, špetku soli a pepře. Nejprve si z mouky a tuku připravte jíšku, do níž přidáte česnek a cibuli a trochu osmahneme. Poté přilijeme cca 1,5 l vody a směs nechte přejít varem. Následně přidejte nasekaný špenát, sůl a pepř. Chvíli polévku povaříme a mezitím si připravíme žloutek rozmíchaný v mléce. Ten přidáme do vroucí polévky.

Jehněčí kýta na tymiánu s cherry rajčátky a sýrem feta

K jaru patří jehněčí maso. Bylo by proto škoda, jehněčí maso nevyužít. V české kuchyni jej nepoužíváme tak často jako vepřové či hovězí. Půjde tedy o příjemnou gurmánskou změnu. K přípravě tohoto receptu potřebujete 800 g vykostěné jehněčí kýty, čerstvé lístky ze 4 snítek tymiánu nebo 2 lžičky sušeného, 5 stroužků česneku, citronovou šťávu, 100 ml olivového oleje, 200 g sýru feta nakrájeného na kostičky, 10 až 15 ks cherry rajčátek špetku soli a pepře, dále pak vařené brambory jako přílohu. Nejprve vložte jehněčí do pekáčku a proveďte do kýty několik zářezů, do kterých vmáčknete stroužky česneku. Dále vymačkáte šťávu z jednoho citronu, kterou kýtu polijete. Následně do kýty osolte, opepřete, zasypte tymiánem a polijte olivovým olejem. Pekáček přikryjte alobalem a pečte v troubě předehřáté na 180 °C po dobu 30 minut. Pak alobal sejměte a pečte další půlhodinku. Následně přidejte do pekáčku kostky sýra a cherry rajčátka a pečte ještě 20 minut. Hotovou jehněčí kýtu na tymiánu s cherry rajčátky a fetou podávejte s vařenými bramborami.