Chcete se naučit vařit, ale máte obavy, protože v kuchyni skoro nic neumíte? Hledáte recepty pro začátečníky, podle nichž byste zvládli uvařit hned napoprvé skvělé jídlo? Mám pro vás jeden tip a pár receptů na jedno výtečné menu.
Miluji vaření, ale také si moc dobře pamatuji, jak jsem před lety začínala. Vůbec to nebylo snadné. Škoda, že v té době ještě neexistovala stránka Milujivareni.cz, vše by bylo jednodušší.
Recepty na Milujivareni.cz
Na stránkách Milujivareni.cz je přes 56 400 receptů na jednom místě. Kromě receptů tu naleznete i meníčka, gastrorádce, zajímavé články, diskuzní fórum i e-shop s kuchyňskými potřebami. Milujivareni umožňuje dokonce stáhnutí speciální aplikace do mobilu, čímž se dostanete k nekonečné zásobě receptů. Při tvorbě dnešního menu jsem se inspirovala recepty na těchto stránkách. Jde o recepty pro absolutní začátečníky.
Dýňová polévka
Co budete potřebovat:
- 1 bramboru
- 1 cibuli
- 1 dýni
- 2 polévkové lžíce olivového oleje extra virgine
- 1 kuličku celého černého pepře
- 140 gramů rukoly
- 1 špetku soli
- 1300 ml zeleninového vývaru
Postup práce:
- Ve velkém hrnci osmahněte do zlatova na jemno nakrájenou cibuli.
- Oloupejte dýni, zbavte ji semen, nakrájejte na kostky a přidejte do hrnce k cibuli.
- Oloupanou a omytou bramboru nakrájejte na čtvrtky a dejte ji rovněž do hrnce. Smažte 2 minuty.
- Obsah hrnce zalijte vývarem a vařte bez poklice na mírném ohni po dobu 40 minut. Polévku občas zamíchejte.
- Hotovou horkou polévku rozmixujte do hladké krémové konzistence.
- Servírujte s rukolou.
Po polévce je na řadě druhý chod. Vybrala jsem poměrně jednoduchou klasiku, věřím, že ji podle tohoto receptu zvládnete.
Rajská omáčka s hovězím masem
Co budete potřebovat:
- 2 lístky bobkového listu
- 1 cibuli
- 0,5 kg hovězího předního
- 200 gramů kečupu
- 1 špetku perníkového koření
- 2 polévkové lžíce čerstvého másla
- 1 hrst polohrubé mouky
- 1 špetku celého nového koření
- 1 špetku mletého černého pepře
- 200 gramů rajčatového protlaku
- 1 špetku soli
- 2 litry pitné vody
Postup práce:
- Hovězí maso omyjte, dejte do hrnce a zalijte vodou. K masu přidejte pepř, nové koření, bobkový list, sůl a vařte, dokud maso nezměkne. V průběhu podle potřeby dolévejte vodu, a to tak, aby na konci vaření v hrnci zůstal přibližně litr vývaru.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve chvíli, kdy je maso uvařené, v druhém hrnci roztopte máslo a osmahněte na něm nakrájenou cibuli, kterou pak zalijte vývarem z masa a vařte, dokud nezměkne. Pak přimíchejte protlak, kečup a perníkové koření. Omáčku zahustěte studenou jíškou, kterou vyrobíte smícháním mouky ve studené vodě. Přiveďte ji opět do varu a vařte ještě cca 10 minut. Nakonec omáčku dochuťte pepřem a solí.
- Maso naporcujte na plátky, rozdělte na servírovací talíře a zalijte omáčkou.
Jako dezert pak zkuste servírovat palačinky, jejich příprava je doopravdy velmi jednoduchá.
Banánové palačinky
Co budete potřebovat:
- 4 kusy banánů
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
- 0,1 polévkovou lžíci čerstvého másla
- 4 polévkové lžíce super hladké mouky T650
- 1 polévkovou lžíci mleté skořice
- 200 ml 33% smetany (šlehačky)
- 1 špetku soli
- 4 kusy vajec
- 6 lžic zakysané smetany
Postup práce:
- Na pánvi nechte roztopit máslo, na které přidejte oloupaný, na kolečka nakrájený banán.
- Mezitím osolenou mouku smíchejte s vejci rozšlehanými se zakysanou smetanou. Čtvrtinou těsta zalijte kolečka banánu a upečte do zlatova. Palačinku následně obraťte a opečte ji i a druhé straně. Stejným způsobem připravte i zbylé 3 palačinky.
- Upečené palačinky položte na talíře, posypte cukrem smíchaným se skořicí a ozdobte ušlehanou šlehačkou.
Tak co, zvládli jste to? Příště tedy můžete vyzkoušejte nějaké recepty kuřecí maso. Na webu je zajímavá i pórková polévka a v případě dezertu se můžete pokusit třeba perník.