home Dárky, Tipy, Zdraví, Zdraví Olivový olej Chiavalon je pochoutkou původem z Chorvatska

Olivový olej Chiavalon je pochoutkou původem z Chorvatska

Zdravá kuchyně je v dnešním světě často frekventované téma, zajímá se o ni snad každý, kdo chce shodit přebytečná kila nebo se prostě cítit lépe – jak na těle, tak i na duchu. Středomořský jídelníček k tomu určitě hodně přispěje, je tedy namístě vyměnit prorostlé vepřové za rajčata a lilky nebo dát šanci olivovému oleji namísto slunečnicové nebo řepkové varianty. Kdo by odolal, když se line krásná vůně posekaných jablek přímo z elegantní lahvičky?

Užijte si opravdovou první olivovou ligu

Když se řekne olivový olej, mnozí si možná pomyslí, že krásná vůně je mýtus. Ale pozor, takoví lidé nejspíše narazili na supermarketový olej, kde je často za reklamovanou nejvyšší kvalitou schována jen druhá jakost, pocházející z různých zemí původu. Požitek pro chuťové pohárky pak nebude zdaleka tak výrazný, jako když si dáte při výběru záležet, a kromě toho je pravdou, že zdravotní benefity takového oleje jsou skoro na nule. Není lepší si zvolit první ligu ve světě oliv, tedy extra panenský olej oplývající nádhernou vůní a nízkou aciditou, porcí zdravých polyfenolů a obrovskou flexibilitou, co se kuchyně týče?

Vyzkoušejte třeba variantu Romano, pocházející z prosluněné Istrie. Tento olej se skvěle páruje hlavně s rybami, speciálně pak mořskými – losos zachutná i největším milovníkům vepřového nebo hovězího, kteří mají rybí maso mimo medailové pozice. Při přípravě není třeba spěchat, naopak, jižanská nátura je o tom si pečení, vaření i smažení vychutnat. Jedině tak může jídlo opravdu vyniknout, a to nejen tehdy, když děláte hostinu pro vzácnou návštěvu.

Pečlivá práce, která se dělá s láskou

A jak vlastně vypadá výroba olivového oleje? Důležité je hlavně to, aby se po sklizni neotálelo, lisování musí následovat bezprostředně poté, co jsou plody utrženy. Jedině tak zůstane zachováno co nejvíce prospěšných látek a bonusem je pak originální a plná chuť, která dělá extra panenskou variantu jedničkou ve světě odstínů žluté a zelené. Při výrobě je také důležité zamezit oxidaci, což je ale s použitím moderních metod vlastně velice snadné – antičtí farmáři by mohli závidět, ale ruku na srdce, při tehdejších technologických možnostech byly jejich produkty velmi kvalitní. Neochutnáte něco z dílny jejich pokračovatelů? Zklamaní jistě nebudete, vždyť Chiavalon je olejem, co se zabydlel i v náročných domácnostech v Německu, USA nebo Hongkongu …