home Tipy Nadchněte rodinu super cukrovím

Nadchněte rodinu super cukrovím

Koncem listopadu je nejvyšší čas začít s pečením vánočního cukroví. Kromě tradičním a všeobecně oblíbených vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví můžete své blízké potěšit i méně známými či netradičními laskominami. Pro inspiraci vám některé chutné recepty představíme. Vaše rodina i přátelé budou jistě nadšeni.

Cukroví s mentolovým krémem

K přípravě těsta potřebujete 225 g másla nebo Hery, 80 g krupicového cukru, 1 vejce, 300 g hladké mouky, 100 g nastrouhaných mandlí a špetku soli. Z uvedených ingrediencí zpracujeme těsto, z něhož po vyválení vykrojíme různé tvary. Cukroví položte na plech a pečte v  troubě předehřáté na 180 °C po dobu cca 10 minut. Upečené cukroví nechte vychladnout, pak je můžete ještě potřít mátovým krémem. Na přípravu krému potřebujete 250 ml smetany ke šlehání, 1 ztužovač šlehačky, 130 g moučkového cukru, 250 g sýra mascarpone nebo pomazánkového másla, 2 polévkové lžíce mentolového likéru. Smetanu vyšlehejte se ztužovačem a mascarpone vyšlehejte s cukrem a likérem. Následně promíchejte smetanu s vyšlehaným mascarpone. Cukroví slepujte hotovým krémem podobně jako to děláváte s lineckým cukrovím.

Medovo-mandlové řezy

Tato vánoční pochutina pochází od našich polských sousedů. K přípravě řezů potřebujete 40 g polohrubé mouky, 4 bílky, 100 g medu, 2 polévkové lžíce citronové šťávy, 200 g moučkového cukru, 50 g sekaných a 200 g mletých mandlí a 50 g kandované pomerančové kůry. Z uvedených ingrediencí vypracujeme těsto, které pak rozetřeme na plech. Doporučujeme předtím vyložit plech pečicím papírem. Pečte dorůžova v  předehřáté troubě cca 20 minut při teplotě 120 °C. Po upečení nechte těsto vychladnout, pak jej rozkrájejte na řezy.

Vánoční cookies

Chutné cukroví představují i sušenky zvané cookies. Připravte si 270 g hladké mouky, 120 g krupicového cukru, 175 g mletých lískových oříšků, 2 polévkové lžíce javorového sirupu, 1 kávová lžička skořice, 150 g rozpuštěného másla, 110 g mletých ovesných vloček, 100 g sušených brusinek, 120 g strouhaného kokosu, 150 ml mléka, 3 vejce, 150 g čokoládových čoček, 1 kávová lžička kypřícího prášku a 1 kávová lžička jedlé sody. Všechny ingredience smícháme a vytvoříme těsto, z něhož vytvarujeme malé bochánky. Ty poklademe na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme v předehřáté troubě cca 20 minut při teplotě 175-180 °C.