home Dieta, Tipy, Zdraví Na smažení používejte místo oleje a másla raději sádlo

Na smažení používejte místo oleje a másla raději sádlo

sádlo - modrý kelímekZdravý životní styl jehož nedílnou součástí je dostatek pohybu a také zdravá strava, to jsou témata, která jsou neustále a opakovaně diskutována a zmiňována. Díky tomu, ale i díky životním zkušenostem a často i problémům se zdravím se stále více snažíme vařit skutečně zdravěji. Sledujeme všemožné hodnoty a nespokojíme se s málem. Často se ale stane, že i navzdory velkým kampaním na podporu zdravějšího života opomíjíme některá fakta, která mohou v konečném důsledku sehrát zcela zásadní roli. Počítáním kalorií zjišťování výživových parametrů bychom se měli zaobírat spíše okrajově. Pokud se jedná o zdraví jako takové, je třeba se také soustředit na to, co jíme a jak jídlo připravujeme a případně i ochucujeme. Málo kdo například ví, že zdravější smažení může zajistit třeba tím, že použije místo másla a oleje sádlo. Samozřejmě, že smažení, jako úprava pokrmů nepatří k nejzdravějším, ale to neznamená, že se ho musíme zcela vyvarovat. Všeho s mírou, platí i v tomto případě a to jednoduše znamená, že i jídla a způsob přípravy, která nám chutnají si nemusíme zcela odepřít, ale jen je omezit na rozumnou dávku.

sádlo kostkaPro sádlo mluví hned několik faktů a jedním z nich je, že sádlo má nižší obsah cholesterolu než máslo. Dalším, a zřejmě nejdůležitějším prvkem je, že v tucích přijímáme mastné kyseliny. Sádlo má vyšší obsah nenasycených mastných kyselin. Sádlo je bezvodý tuk. Máslo naproti tomu obsahuje vodu a zbytky mléčných bílkovin. Z těch vznikají při vysokých teplotách látky, které nejsou vhodné pro zdraví. Ani olivový olej není rozhodně vhodný na smažení, hodí se spíše do studené kuchyně, kde je ideální pro přípravu salátů apod. Jedině tehdy je pro zdraví rovněž velmi prospěšný svou vysokou hladinou již zmíněných nenasycených mastných kyselin.

Vepřové sádlo neobsahuje umělá barviva a dochucovadla. Vepřové sádlo je stabilní i při vysokých teplotách a nepřepaluje se. Hlavní složkou sádla je kyselina olejová. Ta má vysoký bod přehřátí a tudíž vydrží i velmi vysoké teploty aniž by se měnila její kvalita. Dalším využitím sádla s pozitivním dopadem na lidské zdraví je bezesporu jeho hojivá schopnost při léčbě jizev a jiných kožních problémů. Při promazávání již zhojených pooperačních i jiných jizev lze dosáhnout až nečekaných výsledků. A to vše za cenu několika málo korun v porovnání s drahými přípravky či kosmetickými zákroky.

Jaké kyseliny najdete v sádle:

Kyselina olejová snižuje hladinu cholesterolu. Má prevenvní účnky proti cukrovce

Omega 6 mastné kyseliny zpomalují růst tukové tkáně