home Diety a hubnutí Na co se dívat při výběru kvalitního olivového oleje? Tipy, které oceníte v obchodě

Na co se dívat při výběru kvalitního olivového oleje? Tipy, které oceníte v obchodě

Znáte to, vyrazíte do obchodu něco nakoupit a polovinu času trávíte čtením etiket. My se vám tentokrát pokusíme usnadnit výběr olivového oleje. Panenský olivový olej je zdraví velmi prospěšný, což asi nemusíme zdůrazňovat. Hodí se jak při přípravě pokrmů, tak na dochucení jídel. Ne každý olej v obchodě však musí být z těch kvalitnějších. Právě proto je důležité sledovat některé konkrétní parametry, které vám pomohou vybrat si ten správný produkt.

Využití olivového oleje

Riziko nákupu nepříliš kvalitního produktu spočívá nejen v jeho kvalitě jako takové, ale také v tom, jakým způsobem byl skladován. To se totiž může na jeho kvalitě rovněž výrazně podepsat. Pojďme ale nejprve na to, na co vlastně olej používáme, kdy vám dobře poslouží celý ostrov inspirace různých receptů. V zásadě to ale vždy je:

  • Studená kuchyně
  • Tepelné zpracování

V prvé řadě je potřeba říci, že olivový olej není vhodný na smažení. Právě proto se využívá hodně ve studené kuchyni, kde může sloužit do salátů nebo do zálivek. V tomto případě je vhodný kvalitní extra panenský olivový olej. Pokud se rozhodnete pro tepelnou úpravu olivového oleje, můžete použít panenský olivový olej, který vás vyjde levněji. Tepelnou úpravou se totiž olej částečně znehodnocuje, a tak není potřeba kupovat ten nejkvalitnější, a tedy dražší.

Pozor na kvalitu

Když tak hovoříme o kvalitě, pojďme tedy k tomu, podle čeho vybírat. Upozornit by nás měl už samotný obal, kdy rozhodně berte produkty, které jsou ve skle. V plastu zpravidla jsou méně kvalitní typy a plastové obaly jako takové nejsou příliš vhodné na skladování olejů. Kromě toho, zajímá vás péče o zdraví, tak pečujte také o zdraví naší planety. Bude vás hřát, že skleněnou lahví nevytváříte další zbytečný plastový odpad.

Důležité je, aby olivový olej byl čerstvý. Proto se soustřeďte na datum lisování oleje. To by nemělo být starší než dva roky. Neměl by být vyroben z pokrutin a měl by mít nízkou aciditu, tj. ne více než 0,8 pro extra panenský olej, okolo 2,0 pak pro panenský.